Endringsledelse

Endringsledelse


Endringsledelse handler om en antagelse og tro på at det går an å lede endringer. Det dreier seg om hvordan du kan virkeliggjøre ideer og planer for en ny organisasjonsvirkelighet. En av de viktigste årsakene til at endringsprosjekter ofte ikke fører frem, er faktisk at de ikke ledes. Det kreves også en ledelsesendring, hevder Hennestad og Revang.

Lederen skal skape en ny organisasjonsvirkelighet med utgangspunkt i det bestående samspillet mellom mennesker. Lederen må vise vei og skape oppslutning.


Boken ” Endringsledelse og ledelsesendring” av BI-professorene Bjørn W. Hennestad og Øivind Revang, presenter praktiske råd for å lykkes med endringsprosjekter, illustrert med eksempler fra norske virksomheter.

Her er åtte praktiske råd hentet fra boken:
1. Endring forutsetter erkjennelse av endringsbehov. Enten en krise eller en løfterik visjon.
2. Endringsledelse krever ledelsesendring. Behovet for lederskap er ofte sterkt forsømt.
3. Endring forutsetter bevissthet om retning og kommunikasjon av retning.
4. Det må skapes oppslutning om ønsket retning.
5. Endringsprosesser må skapes og ledes.
6. Endringsledelse er en personlig oppgave og utfordring for lederen.
7. Strukturer og systemer i organisasjonen utgjør mektige krefter. Men de er skapt og opprettholdt av mennesker, og kan forandres av mennesker.
8. Kunnskap og innsikt vil være til god hjelp. Til syvende og sist kreves det artistiske ferdigheter (artistry) for å få grep om og påvirke den sosiale (organisatoriske) situasjonen.


Omstilling

For kunder som ikke ønsker eller kan ansette nye medarbeidere tilbyr Vizir en effektiv kompetansekartlegging.

Dette gir muligheter for å sette sammen nye team for å optimalisere de ressursene man allerede har.

Med et marked som stadig er i endring, mye knyttet til økt digitalisering, vil det i mange tilfeller være hensiktsmessig for en organisasjon å omorganisere sine interne ressurser.

Vizir tilbyr kartlegging av kompetanse, analyse av behov og anbefalinger til omstrukturering i forbindelse med slike omstillingsprosesser.


Teamutvikling

Et velfungerende team er uslåelig!

Hvor godt arbeider ditt team?
  Arbeider teamet slik at det kan skape nye og spennende resultater?
Hvor bør teamet fokusere for å bli enda bedre?

Fokuset må være på kommunikasjon, prestasjonsforbedring og samarbeid. Målet er å oppnå økt toleranse, selvinnsikt, teamfølelse, lojalitet, eierskap OG tilhørighet på arbeidsplassen.

Vizir og våre samarbeidspartnere kan tilby spennende utviklingsprogram for team, ledere og medarbeidere. Vi har standardseminarer og kan også tilby mer tilpassede programmer.  Vi har lang erfaring med å få team til å fungere godt sammen, et godt team skaper gevinst for selskapet og konsernet.

Gjennom veiledning, støtte og motiverende samtaler, bistår vi årlig flere ulike team på ulike nivåer for å forbedre ytelsen i teamet. Vizir benytter også ulik testverktøy som er godkjent av Det Norske Veritas.


Team Climate Inventory – TCI

TCI er et enkelt og veldokumentert måleverktøy for team-klima. Spørreskjemaet har 44 spørsmål og tar ca 10 minutter å fylle ut.
Alle teammedlemmene fyller ut TCI-spørreskjemaet hver for seg og det totale resultatet presenteres for hele teamet.

Resultatene forteller hvordan teamet er i forhold til den velprøvde firefaktormodellen:
mål, deltakertrygghet, nyskapingsstøtte
og resultatorientering.

Teamet blir også sammenlignet med 195 andre norske team. I tillegg får man informasjon om hvordan teamet skårer på 13 underfaktorer, som viser hvor teamet bør satse for å øke sin evne til nyskaping. Resultater fra et femårig forskningsprosjekt ved Universitetet i Sheffield ved Michael West og Neil Anderson, bekrefter at TCI evner å vise nettopp dette.

Team Performance Inventory – TPI

TPI måler teamets forutsetninger, prosesser og resultater, inklusive individuelle profiler og feedback på lederskap.

En enkel teoretisk modell basert på “Input – prosesser – output” 14 hovedfaktorer som utover likheter med TCI fanger opp tilfredshet, refleksjon og læringsprosesser.

Modellen er egnet for bredere teamrefleksjoner enn TCI, som er begrunnet ut fra måling av klima relevant for innovasjon/nyskaping.

Systematizing the Person Group Relation – SPGR

SPGR bygger på over 50 års forskning og utvikling innenfor sosiologi og gruppepsykologi.

Instrumentet benyttes daglig både av forskere, konsulenter, ledere og prestasjonsgrupper i flere deler av verden. SPGR er elegant og kraftfullt verktøy som er enkelt å bruke, men som likevel gir svært rike og dype analyser.

SPGR bygger på enkeltmenneskers vurdering av seg selv, sine arbeidsgrupper eller sin organisasjon. Det gjør at instrumentet er godt egnet både ovenfor individer, grupper og organisasjoner. Denne fleksibiliteten er en av de største styrkene i bruken av SPGR.

Jungiansk Type Indikator – JTI

JTI er et ikke-evaluerende psykologisk verktøy, dvs. den sier noe om hvordan mennesker kan være forskjellige, uten at dette innebærer noen sortering i “bra” eller “mindre bra”.

JTI er basert på den sveitsiske psykologen C. G. Jungs lære om psykologiske typer, videreutviklet av Ringstad og Ødegård. JTI er enkel å bruke og lett å forstå. Den gjør det mulig å si noe om hva som er typisk for en person, dvs. hva som faller naturlig for personen å gjøre (personens preferanse) i en gitt situasjon, uten at personen nødvendigvis behøver å opptre likt hele tiden.

JTI er nyttig i mange sammenhenger. Den kan hjelpe oss til å forstå likheter og forskjeller mellom oss selv og andre mennesker, hvorfor vi foretrekker noen arbeidsoppgaver og arbeidsmåter framfor andre, hvorfor vi raskt “finner tonen” med noen mennesker, mens vi kan oppleve andre som vanskeligere å kommunisere med.


Lederutvikling

Vizir har lang erfaring i å veilede kandidater innen tunge faglederstillinger og lederstillinger. Våre rådgivere har selv vært gjennom mange, ulike lederkursopplæringer fra store norske og internasjonale konsern.

Individuelle utviklingsprosesser skreddersys etter organisasjonsmessige behov, individuelle ønsker og relevante utfordringer. Prosessene tilpasses blant annet gjennom en rekke ulike kartleggingsverktøy, personlighetstester og 360-evalueringer. Vi sikrer at kompetente konsulenter med relevant utdannelse og erfaring leder prosessene.

Vi har egne programmer innen:

  • Alternative, men riktige karrierevalg
  • Aspiring Leaders – finne talenter og utvikle fremtidige ledere
  • Legge opp lederprogrammer for å utvikle nåværende mellomledere til å bli bedre i en tyngre lederrolle

Kunnskapsledelse

Store og små organisasjoner har i dag ofte medarbeidere med høy formell utdanning, sterk faglig kompetanse og mye kunnskap. Dette er medarbeidere som utfører arbeidsoppgaver som preges av høy grad av kompleksitet, problemløsning og behov for autonomi. Det finnes utfordringer knyttet til ledelse av kunnskapsmedarbeidere, men god kunnskapsledelse kan sikre din virksomhet konkurransefortrinn.

Hvordan skal organisasjonen legge til rette for å gjøre kunnskapen medarbeiderne besitter tilgjengelig for organisasjonen som sådan?

Hvordan skape en kultur med kunnskapsdeling på tvers av organisasjonen?

Hvordan lede kunnskapsmedarbeidere som kjennetegnes av indre motivasjon og høy grad av autonomi?

Vizir tilbyr rådgivning til ledere av kunnskapsmedarbeidere. Våre rådgivere har lang erfaring på området og kan bistå med veiledning gjennom kommunikasjonsteknikker, strategi, teamutvikling og ved å benytte sin erfaring fra lignende situasjoner.


Kommunikasjon

God kommunikasjon innad i en organisasjon er nødvendig de fleste situasjoner. Det kan handle om alt fra å unngå små og store misforståelser i daglige møter, løse interne konflikter til vellykket kommunikasjon ved store organisasjonsendringer, nedbemanninger eller i krisesituasjoner.

Vizir kan stille til rådighet kommunikasjonsrådgivere med bred erfaring fra ulike bransjer og organisasjoner. Vi tilbyr veiledning for å bedre din organisasjons interne og eksterne kommunikasjon, både i den daglige driften og i endringsprosesser.


HR – DueDiligence (DD)

Hva menes med en HR DD ?

Ved oppkjøp/overtagelse/fusjoner/fisjoner av selskap er de menneskelig faktorene, i dagens samfunn, viktig å bevare – og ha et bevisst forhold til.

Hvilket fokus skal den overtagende/overtatte organisasjonen ha ved endringer i/av organisasjoner ? Hvilken strategi ligger til grunn for en fisjon/fusjon/oppkjøp ?

I dagens organisasjon er ofte den menneskelige faktor svært viktig og det er spesielt viktig å ivareta nøkkelpersoner – personer som man vil være avhengig av i en videre prosess for å få organisasjonen/selskapet til å fungere på en god måte. Det er samtidig viktig å finne frem til hvilke ansatte som ikke vil lykkes i en ny organisasjon og lage en plan for å hjelpe disse over i nytt arbeid/omskolering.

Vizir har lang erfaring med å ivareta/lage/sette opp en strategi sammen med kunden hvordan en integrasjon/seperasjon gjøres ift. de ulike “ansatte- gruppene”.

Vizir har også lang erfaring med prosjektledelse av DD for store og små selskaper, hvor kvantifisering av de ansatte ofte er vanskelig og en kritisk faktor – her sitter vi på spesialkompetanse.

Ta kontakt for mer informasjon.